Na Smat.hr se možete informirati o spinalnoj atrofiji i traheotomiji. Vaše zdravlje vam mora biti na prvom mjestu jer ako to izgubite, više vam ništa neće biti važno u životu osim da ponovno budete zdravi. Prioriteti u životu se mijenjaju, ali zdravlje je zaista prioritet koji se ne smije podcijeniti.

Nemojte se educirati kada već bude kasno

Kada govorimo o spinalnoj mišićnoj atrofiji, treba znati da je to nasljedna bolest koju treba kontrolirati unaprijed i ići na redovite preglede ukoliko imate povijest u obitelji. To je zapravo gubitak skeletne muskulature, a koja nastaje zbog progresivne degeneracije stanica u samoj spinalnoj moždini, odnosno motornih jezgara u moždanom deblu. Kao što se vidi iz prethodne rečenice, radi se zaista o teškoj bolesti, pa zato morate biti oprezni ukoliko imate predispozicije da istu razvijete. Naime prvi znakovi se javljaju još u ranom djetinjstvu, tako da je moguće djelovati. Najgora stvar koju možete učiniti jeste odugovlačenje. Dakle smetnje u razvoju se javljaju u djetinjstvu, a očituju se na primjer u otežanom gutanju i disanju. Nažalost ni rana smrt nije isključena kada govorimo o spinalnoj atrofiji. Dijagnozu možete dobiti samo genetičkim testiranjem.

Kada govorimo o traheotomiji potrebno je reći da se radi o kirurškom postupku kojom se otvara prednja stijenka dušnika na vratu. Traheostoma je privremena, no u slučaju teže bolesti kao što je liječenje raka grla, ona je trajna. U tom slučaju ne može se zatvoriti upravo zbog toga što bi bilo onemogućeno disanje. Takva traheostoma se odmah pri operativnom zahvatu načini što veća i šira da bi pacijentu bilo omogućeno lakše disanje.

Na našem blogu pročitajte više i sačuvajte svoje zdravlje.